Skip to content

Nou programa de ‘Camins’: parlem del càncer de pròstata

El càncer de pròstata: la malaltia escollida per la tasca de sensibilització de 2024.

El passat divendres 22 de desembre vam emetre a Ràdio Vilassar de Dalt el darrer programa de l’any de Camins. Un programa que vam dedicar a analitzar les fites que hem aconseguit a l’associació durant el 2023 gràcies a les persones voluntàries, així com a enfocar els nous reptes que ens esperen l’any 2024. A més a més, també vam poder aprofundir en una de les temàtiques que més importància està agafant en els últims anys: els reptes psicosocials de les persones que han superat un càncer.

El càncer de pròstata: el càncer escollit per l’associació durant l’any 2024

L’any 2022 es van diagnosticar 35.877 casos de càncer de pròstata, només a l’estat espanyol, segons les xifres de l’Associació Espanyola contra el Càncer. Tal com ha explicat el doctor Blanco, “aquest any 2024, des de l’associació hem escollit el càncer de pròstata per diferents motius. Un d’ells és perquè és un dels càncers més freqüents en els homes. Però, també, com que és un càncer característic dels homes, volem que augmenti la participació del sexe masculí a totes les accions de l’associació.”
Es tracta, tanmateix, d’un càncer molt freqüent, amb el qual també es pot treballar per assolir el seu diagnòstic precoç. Per tant, tal com expliquem en aquesta última entrevista de 2023 del programa, durant el proper any destinarem la nostra tasca de sensibilització a la segona malaltia maligna detectada en homes i la cinquena causa de mort per càncer al món.
“Homes i dones podem enmalaltir. I podem enmalaltir de càncer. Els homes no han de viure la malaltia com un tabú”, explica el President, afegint que el càncer de pròstata, a més a més, “ha anat acompanyat, ja no només del tabú de la mortalitat, sino també dels efects secundaris del tractament. Un és la possibilitat de la incontinència i un altre és la impotència”. No obstant, els nous tractaments i abordatges, des del punt de vista quirúrgic, estan fent que el càncer no només tingui una supervivència més gran, sinó que també han reduït molt els efectes secundaris dels tractaments.

Els reptes de superar un càncer

“El càncer ja no és una paraula que està sempre associada a mort”, afirma el doctor Blanco. Un fet que des de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC, per les seves sigles), entitat de la qual Vilassar de Dalt contra el Càncer en forma part, ha estat el motiu principal per organitzar la segona edició de la jornada Celebra la vida després del Càncer.

En aquest cinquè programa de Camins, hem recuperat el conversatori moderat pel nostre secretari, Manel Brun, on es van poder abordar quatre temes d’important rellevància quan se supera un càncer: els aspectes emocionals, el retorn a la feina, el retorn als estudis i el dret a l’oblit oncològic. Les expertes que recuperem en aquest programa van ser Alexandra Carpentier de Changy Meca, Programa Experiencia del Paciente Fundació Josep Carreras; Clara Rosàs, gerent Federació Catalana Entitats contra el Càncer (FECEC); Irene Costa, psicopedagoga del’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC); i Lydia Caba, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Barcelona i de l’Institut Català Oncologia (ICO) de Girona.

 

Pots recuperar el programa a través del web de Ràdio Vilassar de Dalt i Spotify.

Back To Top