Skip to content
El càncer de pròstata és el tumor que es forma en els teixits de la glàndula de l’aparell reproductor masculí que es troba a sota de la bufeta i davant del recte. La seva mida és similar a la d’una nou i envolta una gran part de la uretra (el tub que condueix l’orina a l’exterior des de la bufeta).

Els principals factors de risc són:

  • Edat (és més freqüent en homes a partir dels 50 anys)
  • Tenir familiars de primer grau que hagin tingut càncer de pròstata
  • Raça negra (s’ha apreciat més agressivitat)

El 2023 s’han diagnosticat a Catalunya 42.111 tumors malignes, segons estimacions del Departament de Salut. D’aquests, 23.945 en homes. Dels més freqüents entre els homes destaca el de pròstata amb 4.850 casos.

Es tracta del tipus de tumor maligne més freqüent entre els homes.  Des de 1994, la incidència d’aquest tumor ha augmentat un 3,3% mentre que la mortalitat disminueix un 3,1% anual. La mortalitat se situa en 779 defuncions anuals, essent la supervivència relativa del 90,8%  als 5 anys.

Com reduir el risc de desenvolupar-lo?

Dieta saludable, controlar el pes, incorporar rutines d’exercici físic, limitar el consum d’alcohol i no fumar són algunes de les recomanacions dels especialistes.

En els últims anys hi ha hagut importants avanços en el seu tractament, començant pel diagnòstic, amb proves que permeten una detecció més precisa i primerenca; millorant encara més les taxes de supervivència.

Parlem del càncer de pròstata amb Joan Areal Calama. Cap de Servei. Servei d’Urologia. Hospital Germans Trias.
Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialista en Urologia. Professor associat en Urologia a la facultat de Medicina de la UAB al Campus Can Ruti. Coordinador del Comitè de tumors urològics de l’hospital i membre de la Comissió de tumors.
Responsable de la Unitat de Cirurgia oncològica prostàtica de Germans Trias.
Back To Top