SERVEI DE PSICOONCOLOGIA
Per a pacients, familiars i cuidadors.
Llegir més...

MeDICINA INTEGRATIVA

Prevenció i assessorament a malalts. 
Llegir més...
SERVEI DE VOLUNTARIAT
Acompanyament al malalt i programes específics de voluntariat. 
Llegir més...
AGENDA
Consulteu totes les activitats.
Llegir més...
NOTICIES
Notícies setmanals sobre oncologia i salut. 
Llegir més...
teràpies naturals
Consulta els horaris 
Llegir més...

Fem...

Sense events

La Fundació Vallformosa fa l’acte d’entrega dels 24.107€ recaptats al 7è Sopar Solidari a l’Institut Català d’Oncologia i a Ampert

08/10/15
 
Gencat.cat
 
El Sopar Solidari per la lluita contra el càncer és una iniciativa del celler Vallformosa que el divendres 10 de juliol va arribar a la setena edició i va recaptar el seu màxim històric: 24.107 euros. El 80% de la recaptació va destinat a l’ICO i el 20% a l’associació penedesenca Ampert.
 
L’acte d’entrega dels xecs a les dues entitats es va fer ahir dijous 8 d’octubre al Vinseum de Vilafranca del Penedès. A l’acte hi van assistir el president de l’Institut Català d’Oncologia, Josep Maria Vilà; la Directora d’Estratègia i Projectes de l’ICO, Ana Rodríguez; el president d’Ampert, Joan Ríos i la Presidenta de la Fundació Vallformosa, Queta Domènech.
 
Del fons obtingut, 19.286 euros serviran per finançar el projecte de pantalles informatives de l’ICO. L’Institut Català d’Oncologia es planteja crear un canal de comunicació pels pacients i familiars amb Pantalles Comunicatives instal·lades a diferents punts dels espais ICO, que facilitarà l’accés a la informació i fomentarà l’educació en salut. Els objectius d’aquest projecte són oferir una informació més directa i variada, la possibilitat de realitzar una educació per a la salut que arribi a tots els pacients i familiars de l’ICO, crear un hospital més amable, entreteniment i la reducció del consum de paper 
 
Per altra banda, els 4.821 euros restants serviran per finançar el projecte d’Ampert per al transport dels pacients des del seu domicili fins al centre Duran i Reynals on seran tractats.
 
Aquest és un acte solidari on s’hi sumen molts esforços per part de diferents entitats, empreses i particulars per recollir fons per la lluita contra el càncer. En aquest sentit, des del 2007 Vallformosa manté un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’any 2011 es va sumar l’associació Ampert. Aquest és un compromís social adquirit i a la vegada un homenatge a Martí Via i Bertran, director d’operacions de Vallformosa que va morir després d’una llarga lluita contra aquesta malaltia. Aquesta edició ha estat la primera organitzada per la Fundació Vallformosa, que va ser presentada durant el Sopar Solidari presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. Aquesta és una Fundació solidària amb l’objectiu de promocionar iniciatives globals per a la lluita contra el càncer i la promoció d’iniciatives de millora social. 
 
Entre altres activitats, la Fundació Vallformosa convocarà anualment el “Premi Martí Via” per a la investigació en la lluita contra el càncer i col·laborarà amb altres iniciatives solidàries del territori.
 
Durant l’acte també s’ha anunciat que el 8è Sopar Solidari tindrà lloc el 8 de juliol de 2016.
 
HISTÒRIC SOPARS SOLIDARIS:
 
2008 – 20.000 euros
2010 – 21.500 euros
2011 – 21.000 euros
2012 – 18.000 euros
2013 – 19.800 euros
2014 – 23.539 euros
2015 – 24.107 euros
 

Cuidar els cuidadors

08/10/15
 
Elpunt.cat
 
Els cuidadors de les persones dependents sovint experimenten pèrdues de salut i dificultats econòmiques.
 
Els serveis sanitaris i diverses entitats del territori engeguen una xarxa per donar visibilitat i recolzar a les famílies cuidadores.
 
Darrere de les persones dependents hi ha una tasca, poc reconeguda, dels membres de la seva família. Aquest familiars no professionals sovint experimenten pèrdues a nivell de salut, renúncies socials o fins i tot pèrdues econòmiques que poden derivar en una pèrdua de la qualitat de vida o, fins i tot, en problemes psicològics. Diverses associacions i entitats de la demarcació de Tarragona coincideixen en dir que quantificar el nombre de cuidadors és difícil, però apunten que la necessitat de recolzar i dotar de recursos a les famílies són algunes de les prioritats. que persegueixen.
 
De cada mil habitants, entre 3 i 7 tenen el Síndrome d'Arperger, una malaltia semblant a l'autisme però de menys intensitat i que, si es tracta a temps, pot oferir una vida normal en societat per als malalts afectats. L'associació Asperger del Camp de Tarragona ha duplicat en tres anys el nombre famílies que en formen part, i ha passat d'una cinquantena a prop d'un centenar. És fonamental dotar als infants que pateixen la malaltia d'eines de socialització des de ben petits. Per aquest motiu, des de l'associació es promou la sensibilització social i s'aposta per dotar de recursos psicològics als pares.
 
En l'actualitat, la causa més freqüent de discapacitat física és la paràlisi cerebral. Prop de 150 famílies formen part de l'Associació de Paràlisi Cerebral de la Província de Tarragona La Muntanyeta, el taller Gresol i la residència Trevol, els tres centres de Tarragona dedicats a l'atenció integral d'infants i adults amb aquesta afectació.Des d'aquesta associació, la tècnica Marta Frotiñan, afirma que “tots podem convertir-nos en cuidadors en algun moment de la nostra vida”, per aquesta raó, és fonamental “el recolzament a les famílies per part de tota la societat”.
 
L'Associació de Nens amb Càncer compta amb una delegació a Tarragona que atén a una quinzena de famílies. La delegació ofereix un espai dedicat als cuidadors, destinat a facilitar un temps de dedicació personal en el que un professional de la salut li realitza massatges, reflexoteràpia i tècniques de relació. En el darrer any, es van atendre a 5 famílies i es van fer un total de 58 intervencions. A l'Associació de Parkinson de Tarragona s'atenen unes 140 famílies de les comarques tarragonines. La portaveu de l'entitat, Cori Sancho, explica que, al tractar-se d'una malaltia crònica, “convé cuidar l'entorn familiar des de l'inici” per evitar el “deteriorament” de la salut física i mental dels familiars. Tenint en compte aquesta necessitat, es promouen reunions grupals on els cuidadors comparteixen les seves inquietuds i problemes i també s'ofereix ajuda psicològica individual.
 

Barbacid: En España no se va a tratar peor a un paciente de cáncer que en USA

07/10/15
 
Lavanguardia.com
 
El científico Mariano Barbacid (Madrid, 1949) ha señalado que los pacientes de cáncer "pueden tener la seguridad" de que "no se les va a tratar peor aquí que en Estados Unidos" porque la investigación, pese a los recortes "salvajes" y la falta de apoyo de España, está globalizada.
 
"Tenemos un sistema sanitario lo suficientemente bueno y moderno como para que si se hace un descubrimiento mañana en Nueva York, a las pocas semanas se pueda aplicar aquí", ha señalado Barbacid en Pamplona, donde participa en el II Congreso "International Frontiers in Oncology", organizado por la Clínica Universidad de Navarra, el CIMA y el Instituto de Cáncer de Stanford (EE.UU.).
 
En una entrevista con Efe, el bioquímico que en 1982 logró aislar por primera vez un gen humano mutado capaz de causar cáncer, el oncogen Ras, ha dicho que la investigación oncológica "avanza un poquito todos los días" aunque ha advertido que a cada cáncer "hay que ponerle apellido" porque "son más de cien enfermedades distintas".
 
"Nuestro trabajo va dirigido a tratar de resolver el reto que representa el vencer a un determinado tipo de tumor", ha precisado Barbacid, quien, tras afirmar que "la ciencia avanza de una forma constante", ha reconocido que "los resultados positivos que se pueden transmitir a la sociedad solamente ocurren de vez en cuando".
 
En cualquier caso, ha comentado que la sociedad tiene que entender que el cáncer no es una sola enfermedad, que los avances se dan en algunos de ellos y que "no va a haber un fármaco que sirva para todos los cánceres".
 
Es decir, lo mismo que nadie confunde un ébola con una gripe, pese a ser las dos enfermedades infecciosas, tampoco se debería confundir un cáncer de mama con un cáncer de páncreas porque "no tienen absolutamente nada en común". "Lo único parecido es que son mutaciones que se acumulan en nuestras células", ha dicho para apostar por hablar mejor de enfermedades oncológicas.
 
En el congreso que se celebra en Pamplona, por ejemplo, solo se habla de los cánceres inducidos por un oncogen, pero "hay más de quinientos oncogenes", ha señalado para precisar que el oncogen Ras tiene "un papel importante" porque está mutado en tres de los tumores más malignos, páncreas (90 %), colon (50 %) y pulmón (25 %).
 
"Hace más de treinta años que se descubrió y sin embargo, a pesar de todo el esfuerzo que se ha hecho, todavía no tenemos un fármaco selectivo para tratar a lo pacientes que tienen este oncogen mutado", ha indicado. "Si está cerca no lo sabemos porque hasta que no esté, no está", ha zanjado.
 
Sin embargo, ha reconocido que se ha avanzado "muchísimo"."Hoy en día podemos coger cualquier tumor de cualquier paciente y ver, en menos de una semana, todas las mutaciones que tiene. Eso ya es una revolución tecnológica", ha valorado.
 
"En estas más de tres décadas que llevamos ya se ha acumulado una cantidad de conocimientos tremendos en cuanto a lo que hacen estos genes, cómo funcionan, cómo causan cáncer, pero todavía no se ha podido descubrir un fármaco que sea selectivo, que sea eficaz contra los tumores que tienen estos genes mutados", ha explicado.
 
De todas formas, se ha mostrado convencido de que si hoy se dejara de investigar "dentro de 50 años estaríamos como hoy". "La única esperanza de que dentro de 10, 20, 30, o 50 años estemos mejor, es seguir investigando", ha afirmado para reconocer que en España la investigación es "cada vez más difícil".
"Es una lástima que no estemos en donde nos correspondería estar" y más cuando, ha indicado, "el coste de la investigación es mínimo comparado, por ejemplo, con los desmanes que se han cometido en las cajas de ahorro". "Si mañana nuestro país pudiera invertir en investigación la décima parte de los que han arrasado las cajas de ahorro, España estaría entre los puestos de cabeza", ha apostillado.
 
A su entender, "lo que hace falta es que el nuevo Gobierno que salga de las urnas, sea del color que sea, tome realmente conciencia de la gravísima situación en la que se ha dejado a la ciencia española y haga algo por revertir el daño causado".
 
Porque en estos momentos, ha advertido, es diario el goteo de científicos que se van fuera. "Yo no me voy pero, si tuviera quince años menos, tal y como está la situación en España, por supuesto que me iría", ha asegurado.
 

Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecer un mejor servicio. Si continúa navegando consideramos que acepta su uso. Encontrará más información en nuestra política de cookies.

Acepto las cookies de éste sitio.

Política de cookies